HISTORIA

Världens första Fringe, Edinburgh Fringe grundades 1947. Det finns ca 250 Fringefestivaler runt om i världen. Fringefestivalerna profilerar sig inom ett brett och experimentellt utbud av scenkonst.  Fringefestivalernas syfte är att vara en plattform för föreställningar: i huvudsak producerar festivalerna alltså inte själva några föreställningar.

FINFRINGE rf grundades officiellt 11.3.2018. De första förberedelserna för FINFRINGE startade redan ett par år tidigare. Vi bekantade oss med Fringerörelsen genom att jobba på och gästa olika Fringefestivaler i Europa och Nordamerika. Vi ville hämta det internationella festivalformatet till Finland, ett format som presenterar nya scenkonstidéer och skulle kunna fungera som plattform för samarbete inom scenkonsten i Åboregionen. Vi har från första början haft ett tätt samarbete med yrkesscenerna och andra lokala aktörer. FINFRINGE rf har elva medlemmar och en styrelse bestående av fyra personer. Under festivalen har vi ytterligare tiotals frivilliga med i verksamheten.                                                           

Första FINFRINGE gick av stapeln 10–12.5.2019 i Åbo. På fyra scener sågs 24 olika föreställningar från nio länder. Föreställningarna valdes bland 150 sökande. FFOFF-programmet bredde ut sig i Åbo centrum. Festivalen hade 2 406 åskådare.

 

FINFRINGE Awards

År 2019 delade vi ut sju pris dvs FINFRINGE Awards. Prisen som var gjorda av gamla cd-skivor, gick till följande föreställningar:

  • Visit Turku Award: Fatal Instrument Show (Finland)
  • Nordic Fringe Network Award: My Voices Have Tourettes (Island)
  • Artists Choice Award: My Voices Have Tourettes (Island)
  • Audience Choice: Ebola the Musical (Finland)
  • Contemporary Shark: (Some)body (Ryssland)
  • Green Shark: Rakkaudesta - sanasto tuleville vuosikymmenille (Finland)
  • Smile- haj: Rebecka Vilhonen (Artist host)